Hoppa till innehållet

Ny studie visar hur du kan minska riskerna med stillasittande

2014-08-15

Forskare har länge konstaterat att stillasittande är en av vår tids största dolda hälsorisker*. En ny vetenskaplig studie från Chalmers Tekniska Högskola visar på tydliga skillnader i hälsa mellan de som har en RH Logic 400 som stödjer varierade sittpositioner och de med en vanlig standardstol. Baserat på studien har marknadsledande Scandinavian Business Seating i samarbete med ergonomer tagit fram konkreta tips på hur riskerna med ett stillasittande arbeta kan minskas samtidigt som hälsa och arbetsprestation förbättras.

De flesta av oss har någon gång fått höra orden ”Sitt still på stolen!”. Generationer av barn har tvärt emot sina naturliga impulser tvingats att sitta rakt och stilla. Ett felaktigt beteende som vi som vuxna därefter tagit med oss till våra arbetsplatser.

- När människor sätter sig i en bil ställer de flesta in stolen innan de kör iväg. Men på en arbetsplats sätter sig många och börjar jobba utan att tänka på hur stolen är inställd. Att ställa in höjden, se till att gungfunktionen är öppen och att få stöd för ben och svank är några enkla saker alla borde tänka på för att värna om sin hälsa, säger Margaretha Mellner, ergonom och legitimerad sjukgymnast med lång erfarenhet av att arbeta för bättre sitthälsa.

chalmers-studie-rh-logic-se

Idag spenderar många sina arbetsdagar stillasittande framför ett tangentbord och en dataskärm. Flera forskningsrapporter har slagit fast att stillasittandet är skadligt för vår hälsa och kan leda till långsiktiga hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes-2, högt blodtryck och övervikt. Arbetsstolen har blivit vår tids mest använda arbetsredskap samtidigt som stillasittande allt oftare jämställs med rökning i analyser av vår tids hälsorisker. Studien som tagits fram av forskare vid Chalmers Tekniska Högskola i samarbete med Ergonomhuset och Scandinavian Business Seating, visar att en stol med flera individuellt justerbara funktioner ger möjlighet till ett varierat sittande och hög komfort under längre arbetsdagar vilket därmed kan minska riskerna som kommer av ett kontorsarbete.

Studien kartlade effekterna på en försöksgrupp som använde stolen RH Logic 400 från Scandinavian Business Seating och jämförde resultaten från en referensgrupp som använde andra arbetsstolar av hög kvalitet. Bland annat kunde man tydligt påvisa minskade smärtor i nacke, skuldra och rygg samt en förbättring av det allmänna välbefinnandet. 70 % av dem som deltog i studien upplevde en förbättrad arbetssituation och 50 % märkte en tydlig minskning av spänningar och smärtor i nacke och skuldror.

Studien från Chalmers pekar även på att många inte vet hur man ställer in sin stol korrekt och därför inte heller hur man använder den på bästa sätt. Den personliga arbetsplatsen används mindre och mindre och många nya kontor har inte ens några fasta arbetsplatser. Därför är det ännu viktigare att alla sittplatser på kontoret är ergonomiska och underlättar rörelse i sittandet.

Källor
* Van der Ploeg, 2012, P. Katzmarzyk, 2009 och E. Ekblom-Bak, 2012
 

För mer information kontakta:

Scandinavian Business Seating
Projektledare
Carina Jonsson
Tfn: +47 94 53 49 00
carina.jonsson@sbseating.com

Prat PR
Presskontakt
Johanna Strömberg
Tfn: 08-545 152 41
johanna.stromberg@prat.se

Produkten har lagts till